4 säkra sätt att göra sig av med trötthet vid digitala möten

Det råder ingen tvekan om att arbeta hemifrån fick en rejält skjuts det senaste året. Vi har sett produktiviteten växa och stora företag fattar drastiska beslut för att låta sina anställda arbeta på distans för alltid. Å andra sidan har vi stött på nya problem som trötthet i digitala möten. I följande rader sammanfattar vi orsakerna till trötthet i digitala möten och anger fyra enkla steg du kan ta för att bli av med den.

Öppna vilken tidning, publikation eller nyhetsmedia och allt du kan läsa är “Det har varit ett år sen vi tvingades att jobba hemifrån”. Det är verkligheten vi lever i. Tack vare den globala pandemi som slog till har företag under 2020 blivit tvungna att anpassa sig till att arbeta digitalt på en väldigt kort tid för att kunna fortsätta bedriva sina verksamheter. I vissa fall har det tvingat företagen att helt tänka om och hitta helt nya sätt att arbeta på för att kunna överleva det nya klimatet. De företagen som lyckats i detta är de företagen som kunnat anpassa sig och skapa bättre och effektivare digitala möten för att få snabbare resultat i sin omställning. 

Ett år in i COVID-19 pandemin insågs det att jobba hemifrån är en trend som är här för att stanna. En framtida hybridmodell av att jobba hemifrån och på ett kontor blir mer och mer accepterat än det någonsin tidigare varit. Men med detta har vi även utvecklat nya problem med att arbeta på distans och med digitala möten, problem som tidigare inte gått att föreställa sig då att arbeta på distans var oftast ett val. 

Zoom fatigue” är ett uttryck som myntades under 2020. Det beskriver effekterna av att spendera för mycket tid digitalt: trötthet, ångest och utbrändhet. Vi kan kalla det dom nya problem med en modern arbetsplats och i de följande stegen har vi summerat sätt som kan hjälpa er att bli av med dessa problem.

Enligt forskare på Stanford, finns det fyra primära orsaker till trötthet vid digitala möten: 

  • Digitala möten och videomöten tvingar oss till en överdriven mängd ögonkontakt. 
  • Att se sig själv under digitala möten är extremt energislukande. 
  • När vi jobbar på distans, är vi till mestadels stillasittande. 
  • I en digital miljö lägger vi mer energi på en icke verbal kommunikation. 

När vi vet orsakerna till ett problem är det lättare att hitta en lösning, därför kommer här lösningar på hur ni kan få er digitala arbetsmiljö att fungera bättre och inte bidra till en energislukande arbetsmiljö:

  • Tänk på det “normala” upplägget för ett fysiskt möte. Har du alltid ögonkontakt med alla deltagare? Troligtvis inte. Så när ni väljer er plattform för digitala möten så kanske det normala inte bör vara att ha videon på helskärm för alla deltagare.

  • Om du inte är en ballerina är chanserna rätt stora att era “möten” inte tar plats i ett rum fyllt med speglar, vilket också gör att era fysiska möten inte normalt sett bidrar till att ni ser er själva konstant. Det är faktiskt ganska störande för vissa, och som Stanfords forskningsteam visat på så är det ett inslag som till stor del bidrar till att digitala möten gör en utbränd. Så var ödmjuk, tänk på era kollegor, anställda eller deltagare i era digitala möten och låt dem kontrollera sina egna videoinställningar.

  • När ni arbetar från kontoret sker ofta möten i dedikerade mötesrum där det finns verktyg såsom en whiteboard. Man kan använda gester, pekare, skärmar och röra sig i rummet för visa på vad man pratar om. När vi arbetar i digitala möten saknas dessa hjälpmedel och så länge man inte kan börja bygga en presentationsstudio hemma, kan man istället använda sig av ett dedikerat verktyg för digitala presentationer. I dessa verktyg kan deltagarna till exempel markera viktiga saker i dokument eller ha en whiteboard till sin hjälp att rita upp problem och flowcharts, samtidigt som man kan vända sig mot sin publik och se dom i videoflödet.

  • I ett fysiskt möte, kan vi få mycket information från icke verbal kommunikation. Digitalt måste vi lägga mycket mera tid och kraft på det verbala. Därför är det positivt att uppmuntra sina deltagare att stänga av videoflödet, och bara använda sig av ljud för att uppmuntra dom att titta iväg från skärmen.

Vad som är fantastiskt med möjligheten att jobba på distans är att vi fortfarande kan utföra vårt jobb i tider när resande inte är alternativ. Det är klart att digitala möten aldrig kommer ersätta möten på kontor helt och det finns vissa nackdelar, men att vara smartare med verktygen som finns digitalt och hur vi använder dem, är vad som kommer göra skillnaden hos din egen trötthet, dina anställdas och kollegors.

Välj rätt verktyg för dina digitala möten, välj NUITEQ Stage idag!