Organisationer står idag inför utmaningen att balansera medarbetarnas erfarenheter och preferenser, särskilt när det gäller var och hur arbetet utförs. Enligt en nyligen genomförd undersökning har de anställda olika preferenser när det gäller att arbeta hemifrån, från företagets lokaler eller att ha möjlighet att växla mellan de två. Detta understryker behovet av samarbetsflexibilitet för att optimera arbetsplatsen så att den blir bättre för medarbetarna.
Flexibilitet i samarbete innebär att man antar innovativa ledningsfilosofier som gör det möjligt för de anställda att ha tillgång till mobila möten, samarbeta både synkront och asynkront och använda kommunikationsverktyg som främjar flexibilitet. Tekniken ses som den viktigaste faktorn i detta avseende, eftersom den gör det möjligt för de anställda att arbeta på distans samtidigt som de upprätthåller en hög produktivitetsnivå.
Personliga möten är dock fortfarande viktiga under många omständigheter. Samtal som gör det möjligt att bedöma budskap genom ansiktsuttryck och kroppsspråk kan inte ersättas enbart av teknik. Hybridarbetsmiljöer som erbjuder det bästa av båda världarna kommer därför att kräva samarbetsplattformar och teknik för distansarbete som främjar flexibilitet för bättre upplevelser för de anställda.
I slutändan ligger nyckeln till att balansera medarbetarnas upplevelser i att förstå deras preferenser och motivationer. Organisationer som investerar i att skapa arbetsupplevelser som är utformade utifrån vad som motiverar och stärker människor kommer att ha bättre möjligheter att attrahera och behålla topptalanger och skapa en arbetsplatskultur som främjar innovation, kreativitet och produktivitet.